Executieve functies

Informatie

De ene leerling heeft moeite met plannen, een andere met zijn aandacht erbij houden, een derde vergeet telkens zijn werkboek mee te nemen. Voor elke docent herkenbare gevallen. Maar wat kun jij als docent ermee? Die leerling zal toch zelf zijn huiswerk moeten inplannen of zelf zijn boek moeten meenemen? Bij leerlingen is het brein volop in ontwikkeling. Handig dus om meer te weten over de executieve functies, de cognitief ingewikkelde processen in het brein die iedereen nodig heeft om een klus te klaren, of het nu gaat om huiswerk maken of op tijd op school zijn. Ook voor je eigen functioneren kan het meerwaarde hebben hier eens bij stil te staan.  
Het zijn er elf: reactie-inhibitie, werkgeheugen, emotieregulatie, volgehouden aandacht, flexibiliteit, metacognitie, taakinitiatie, planning, organisatie, timemanagement en doelgericht doorzettingsvermogen. In deze cursus behandelt Maureen Kramer-Tinnemeier, auteur het van boek 'Actief executief' ze allemaal, hoe ze samenhangen en hoe je je leerlingen kunt helpen deze functies beter te ontwikkelen.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • schetsen hoe de ontwikkeling van executieve vaardigheden verloopt
  • de verschillende executieve vaardigheden herkennen
  • sterk en/of zwak executief functioneren benoemen bij een leerling
  • praktische tools inzetten op klassikaal en individueel niveau
  • tijdens klassenvergaderingen collega’s attenderen op sterk/zwak executief functioneren van een leerling

Auteur

  • Maureen Kramer-Tinnemeier

    Maureen Tinnemeier-Kramer is trainer en productontwikkelaar bij VO op Niveau, auteur van het boek 'Actief executief' (Novilo, 2018) en heeft haar eigen coachingspraktijk Hoogvliegers in Beeld. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van (hoog-)begaafde jongeren in de leeftijdscategorie van 10 tot 21 jaar. Onderpresteren, leren-leren en executieve functies zijn haar specialiteit. Ze is toegepast psycholoog (bachelor Hanzehogeschool Groningen), deed een post-hbo opleiding Talentbegeleider en woont in 's Hertogenbosch.