In gesprek over middelengebruik en verslavingsproblematiek

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 120 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

In dit tafelgesprek doe je kennis op over middelengebruik en verslavingsproblematiek en de gevolgen ervan voor de ontwikkeling en het leren van je leerlingen. Tafelgasten Gerard van Breugel, gezondheidscoach bij Youz, en Anne Fish, preventiemedewerker bij Youz, gaan in gesprek met Sam Moeke over wat je in het onderwijs zoal kunt signaleren en hoe je in gesprek kunt gaan over middelengebruik met je leerlingen en met hun ouders. 

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • kun je beter begrijpen waarom jongeren middelen gebruiken
 • kun je inschatten wanneer middelengebruik een risico vormt en wanneer niet
 • heb je handvatten voor het aangaan van de dialoog met leerlingen over middelengebruik en verslaving in je school 
 • kun je het gesprek met ouders aangaan rondom middelengebruik en verslavingsproblematiek

Auteur

 • Gerard van Breugel

  Gerard van Breugel is al enkele jaren werkzaam in de dagelijks praktijk als consulent (Gezondheidscoach GGZ vanuit YOUZ-verslavingszorg) binnen het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Zijn eerdere loopbaan is divers: hij werkte met veel plezier van 1980 tot en met 2006 in het Erasmus MC (voorheen Dijkzigt ziekenhuis). Hij rondde in deze periode de opleiding tot verpleegkundige A en B af en ruilde al snel het witte pak in voor de psychiatrie. Hij deed vervolgens verschillende opleidingen: management in ziekenhuizen en instellingen (IBW), de opleiding tot praktijkopleider en de opleiding tot docent verpleegkunde (Hogeschool Rotterdam). Hij werkte als verpleegkundige en teamleider op de gesloten opname-unit psychiatrie. Ook als gastdocent was er genoeg te doen binnen het Erasmus MC, het ROC Zadkine en Hogeschool Rotterdam. De functie van senior consultatief psychiatrisch verpleegkundige binnen de consultatieve dienst psychiatrie was een mooie en leerzame afsluiting van de Erasmus MC periode. Hierna ging hij aan de slag als docent verpleegkunde bij het Albeda college. Was hij mede-eigenaar van Dijkstra & van Breugel (Consultatie & Onderwijs). Werkte hij in de Penitentiaire Inrichting - de IJssel op de jeugdafdeling met jongeren van 15-18 jaar (docent en het opstarten van psychiatrische screening jonggedetineerden). Na het afronden van een VMBO-onderwijsproject in samenwerking met Albeda college en het LMC werd de stap gemaakt naar de verslavingszorg.

 • Anne Fish

  Anne Fish is vanuit Youz werkzaam op verschillende praktijkscholen in Rotterdam als Gezondheidscoach. Ze coacht leerlingen als het gaat om stoppen of minderen van middelenproblematiek of gedragsverslavingen. Daarnaast begeleidt ze scholen in het kader van middelenpreventiebeleid, protocollen, het geven van lessen en het signaleren en begeleiden van leerlingen.
  Naast haar werkzaamheden als coach is ze ook preventiemedewerker bij Youz. Daar zijn haar werkzaamheden o.a. het begeleiden van reguliere scholen in het voortgezet onderwijs bij het implementeren en uitvoeren van het project De gezonde school en genotsmiddelen, het geven van trainingen aan hulpverleners en het geven van informatieavonden voor ouders. Samen met gemeenten zorgt ze ervoor dat scholen een goed preventiebeleid opstellen, consultaties voeren met ouders en jongeren. 

 • Sam Moeke

  Sam Moeke is onderwijskundige en heeft gewerkt in zowel (speciaal) basisonderwijs als voortgezet (speciaal) onderwijs. Als opleidingsdocent en teamleider werkt hij nu in het hoger onderwijs bij Saxion pabo Deventer. Daarnaast is hij mede-eigenaar van Motivatiemeesters en zet hij zich in voor meer inzet, betrokkenheid, eigenaarschap en plezier bij het leren van mensen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 120 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht