Een online instructie geven met Microsoft Whiteboard

Informatie

Vanwege het coronavirus (COVID-19) ziet het onderwijs er tegenwoordig anders uit en veel scholen maken gebruik van afstandsonderwijs. Maar hoe kun je een goede online les verzorgen? Hoe leg je de leerlingen iets goed uit zonder bord om op te schrijven en tekenen?

Veel scholen werken al met producten van Microsoft. Voor het geven van online lessen aan je leerlingen, kan de applicatie Microsoft Whiteboard heel handig zijn. Microsoft Whiteboard is een digitaal whiteboard om je instructie online te verzorgen. De applicatie is geïntegreerd met Microsoft Teams. In deze E-WISE Extra wordt in 15 minuten ingegaan op het klaarzetten en geven van je online instructie met Microsoft Whiteboard.

Leerdoelen

Na afloop van deze Extra kun je: 

 • een whiteboard maken in Microsoft Teams
 • met Microsoft Whiteboard een online instructie voorbereiden
 • Microsoft Whiteboard gebruiken in een les met Microsoft Teams

Auteur

 • Marien Zonnenberg

  Marien Zonnenberg is adviseur ICT en Onderwijs. Hij vervult al jaren in primair onderwijs en het voortgezet onderwijs de rol van ICT-coördinator en weet hiermee zijn collega’s te inspireren ICT te gebruiken in het onderwijs. Op dit moment staat Marien Zonnenberg parttime voor de klas in het voortgezet onderwijs. Hij geeft daar les in het vak ICT en Media. Marien Zonnenberg behoort tot de groep Microsoft Innovative Education Experts en trainers. Zo is hij goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op ICT gebied en weet hij Office365 binnen zijn het onderwijs goed toe te passen. De omgeving van Google is hem ook niet vreemd. 
  Daarnaast is Marien een zelfstandig ondernemer. Hij werkt veel samen met partners zoals APS IT-diensten en geeft eindgebruikerstrainingen in het primair en voortgezet onderwijs. Ook ondersteunt hij scholen en besturen bij de inrichting van Microsoft SharePoint en Microsoft Teams.

 • Marleen Vennix

  Marleen Vennix is docente Frans en remedial teacher op CSG Willem de Zwijger. Ze werkt met name in de onderbouw en vmbo-t. Ze heeft de master SEN gedaan met als afstudeerrichting: remedial teaching VO. Tijdens haar lessen maakt ze veel gebruik van ICT en verschillende werkvormen. Marleen behoort tot de groep Microsoft Innovative Education Experts en trainers. Hierdoor blijft ze goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op ICT-gebied. Daarnaast is ze de eigenaar van Apprendre. Hiermee geeft ze ICT-trainingen voor het onderwijs op verschillende scholen in Nederland.