Lessen uit de voetballerij

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 80 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Wat kan het onderwijs leren van de voetballerij? Over die vraag gaat Tom van Eijk in gesprek met Foppe de Haan. Als succesvolle voetbaltrainer en coach weet Foppe de Haan als geen ander hoe je jonge mensen motiveert en begeleidt in hun ontwikkeling. Precies wat jij als docent ook doet. Naast zijn carrière in de voetbalwereld heeft Foppe de Haan in het onderwijs gewerkt, waar hij is begonnen als gymnastiekleraar. De waardevolle lessen die hij in de voetballerij heeft opgedaan weet hij dan ook mooi te vertalen naar de onderwijspraktijk. Hoe laat je jouw studenten bijvoorbeeld net als spelers in een voetbalelftal excelleren binnen het team? Hoe begeleid je hen in het omgaan met prestatiedruk en tegenslagen? Hoe ga je daar zelf mee om? En welk effect kan teambuilding hebben op de prestaties? Dat en nog veel meer kom je te weten in deze cursus. Laat je inspireren door de vele anekdotes en tips van Foppe, zodat jij straks ook het beste uit je studenten weet te halen!

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus heb je inspiratie opgedaan op het gebied van:

 • studenten motiveren en begeleiden in het behalen van topprestaties
 • het geven van positief kritische feedback
 • omgaan met ongewenst gedrag 
 • omgaan met prestatiedruk 
 • succesvol samenwerken in een team

 

In deze cursus werk je aan de volgende bekwaamheden:

 • Pedagogisch: je leert hoe je studenten kunt laten excelleren binnen de context van de klas en de praktijk. 
 • Brede professionele basis: je leert hoe je beter kunt samenwerken met collega's en hoe je kunt werken aan je eigen professionele ontwikkeling.

Auteur

 • Foppe de Haan

  Foppe de Haan volgde een opleiding tot onderwijzer, speelde zelf bij verschillende amateurclubs om vervolgens bij sc Heerenveen terecht te komen. Vanaf 1974 begon hij daar als trainer te werken. De Haan was de langst zittende trainer bij sc Heerenveen en wist samen met voorzitter Riemer van der Velde de club groot te maken. Landelijke bekendheid kreeg hij als trainer van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 historie schreef door het Europees Kampioenschap te winnen. Een jaar later won hij opnieuw de Europese titel in eigen land. Met Jong Oranje plaatste hij zich bovendien voor de Olympische Spelen in Peking.

  Foppe de Haan was daarna onder meer trainer van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en tijdelijk bondscoach (in 2011) van Tuvalu. In oktober 2011 keerde hij terug naar sc Heerenveen en had hij een functie binnen de voetbalacademie. De Haan hield zich daar bezig met coaching, begeleiding en ontwikkeling van toptalenten en was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jeugdtrainers. In 2017 werd hij weer landelijk actief met het nationale damesvoetbalelftal. Tijdens het EK in eigen land werd dat elftal die zomer kampioen. Naast voetbal is Foppe de Haan ook maatschappelijk betrokken. Zo geeft hij lezingen en is hij het boegbeeld van het Foppe Fonds, een stichting die zich inzet voor het laten sporten van kinderen met een beperking. (Bron: Foppe Fonds).

 • Tom van Eijk

  Tom van Eijk is voormalig docent Nederlands. Zijn onderwijscarrière begon op de beruchte en in 2010 gesloten ‘Glen Mills School’, een jeugdzorginstelling voor criminele jongens. In 2012 schreef hij een boek over deze experimentele aanpak dat recent opnieuw is verschenen in het leesplatform Mooky als verrijkt e-book. Ook werkte hij onder andere op een van de eerste ‘Macbook-scholen’ van Nederland en op een school met een unieke mix van onderwijs en sport voor getalenteerde sporters.
  Sinds enkele jaren houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van e-learning, online platforms en onderwijsactiviteiten gericht op het po, vo en mbo.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 80 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht