Online nascholing voor leraren
×

Waarschuwingsbericht

De cursus loopt op 31 juli 2020 af.
 

Zeggen wat je wilt? - burgerschapsonderwijs en vrijheid van meningsuiting

Informatie: 

  Deze cursus gaat over de belangrijkste vrijheid van de burger: de vrijheid van meningsuiting. Vraag willekeurig gekozen mensen wat vrijheid van meningsuiting betekent en velen zullen zeggen: dat je mag zeggen wat je wilt. Dat is ook wat je van veel leerlingen zult horen. Toch is dat antwoord niet juist. Voor een goed besef van wat burgerschap behoort te zijn is het van essentieel belang is om doel en functie en van de vrijheid van meningsuiting te begrijpen.

  Je leert hoe je als docent op didactisch effectieve én aantrekkelijke wijze hiermee aan de slag kunt. Dit wordt bovendien aan de hand van praktijkvideo's geïllustreerd. De mogelijkheid tot het oefenen van deze vaardigheden doet zich bij alle vakken voor, dus niet alleen voor docenten die vakken met ‘burgerschap’ in hun pakket hebben (met name geschiedenis en maatschappijleer)!

  Preview video: 

  Leerdoelen: 

  Na deze cursus kun je:

  • uitleggen wat vrijheid van meningsuiting is en de functie van vrijheid van meningsuiting benoemen
  • aangeven met welke verantwoordelijkheden die vrijheid gepaard gaat
  • vrijheid van meningsuiting plaatsen binnen de context van burgerschapsonderwijs
  • de beperkingen van vrijheid van meningsuiting beschrijven
  • leerlingen laten discussiëren met de nadruk op het respecteren van de vrijheid van meningsuiting
  • een debat in de klas organiseren en begeleiden
  Docent: 

  drs. Hans van der Heijde

  Hans van der Heijde studeerde politicologie, was daarna werkzaam als docent maatschappijleer in het middelbaar onderwijs en is sinds 1990 werkzaam als docent aan de lerarenopleiding van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Ook was hij redacteur en hoofdredacteur van het vakblad Maatschappij en Politiek. Hij publiceert zowel op zijn vakgebied als ook in romanvorm en is tevens jarenlang werkzaam als bridgejournalist en literatuurrecensent voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.