Duurzaamheid: wat is het en wat kun je ermee in de klas?

Informatie

In deze cursus duik je in de wereld van duurzaamheid: een thema dat voor iedereen een andere betekenis kan hebben, maar voor iedereen even belangrijk is. In het eerste deel van de cursus leer je welke problematieken onder duurzaamheid vallen, welke duurzame ontwikkelingen wereldwijd en op lokaal niveau worden onderhouden en wat jij kunt doen om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. In het tweede deel van de cursus ga je aan de slag met het implementeren van duurzaamheid in jouw school en (mentor)klas, vind je interessante lesmaterialen die je direct kunt gebruiken én ga je starten met het ontwikkelen van je eigen lessen rondom dit thema. Er wordt hierbij onderzocht hoe je jouw leerlingen kunt interesseren voor duurzaamheid, hoe je ze kunt helpen bij het vormen van een mening over het thema en hoe ze (met jouw hulp) zelf duurzame keuzes kunnen maken.

Houd bij het behandelen van dit thema in de klas altijd in gedachten dat het niet de bedoeling moet zijn om de leerlingen te overtuigen van jouw mening, maar om ze aan te sporen na te denken over duurzaamheid en ermee aan de slag te gaan.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

 • onderbouwen waarom duurzaamheid binnen en buiten het onderwijs van belang is
 • de verschillende onderdelen en ontwikkelingen rondom duurzaamheid in je leven en je lespraktijken benutten
 • beargumenteren op welke manieren duurzaamheid in het curriculum van je school geïmplementeerd kan worden
 • je leerlingen helpen een mening te vormen over het maken van duurzame keuzes
 • je leerlingen laten nadenken over hun bijdrage aan duurzame onderwerpen als klimaatverandering
 • passend lesmateriaal over duurzaamheid vinden, kiezen en uitwerken
 • zelf lessen over duurzaamheid ontwerpen en geven

Auteur

 • Françoise Zinhagel

  Françoise Zinhagel is werkzaam als coördinator duurzaamheid, docent duurzaamheid en is leerlingbegeleider op een (v)mbo. Ze volgt daarnaast de opleiding Science & Technology.

  Haar belangrijkste missie is het creëren van bewustwording bij leerlingen, zodat ze op een goede manier duurzame keuzes kunnen maken. Ze vindt het belangrijk dat leerlingen begrijpen dat ze voor een duurzame wereld niet alleen zichzelf en anderen met respect moeten behandelen, maar ook de natuur. Ze gelooft dat het (voortgezet) onderwijs een goede plek is om te leren over duurzaamheid, aangezien dat de plek waar de waarde van duurzaam denken en handelen vanzelfsprekend worden. Daarvoor is het nodig dat duurzaamheid in de bestaande vakkenstructuur geïntegreerd wordt door een schoolbrede aanpak.