De 8 ontwikkelingsfasen van Erikson volgens Peter Heerschop

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Op werk en in het dagelijks leven krijg je regelmatig te maken met allerlei lastige persoonlijke vragen rondom je leerlingen, collega’s, vrienden, familie of jezelf: waarom vertrouwt een leerling me niet? Waarom durf ik geen initiatief te nemen? Waarom kan deze collega niet zelfstandig aan de slag? Het is lastig te achterhalen waar bepaalde gedragingen of conflicten vandaan komen.

In deze cursus neemt Peter Heerschop je mee in de bekendste theorie van psycholoog Erik Erikson, welke ingaat op de 8 levensfasen en de mogelijke ontwikkelingen en conflicten die hieruit voortkomen. Peter Heerschop geeft hier zijn eigen draai aan, en verbindt ze aan het dagelijks leven, lessen en situaties waar iedere leraar mee bekend is. Hij geeft zijn visie en stelt vragen aan onderwijsexperts aan tafel en reflecteert op hun ervaringen. Na het volgen van deze cursus heb je een beter inzicht in de verschillende levensfasen die ervoor zorgen dat iemand is (geworden) wie hij of zij is, en kun je reflecteren op de manier waarop jijzelf deze fasen doorlopen hebt of een ander deze fasen doorlopen heeft. Waar veel van onze cursussen praktische tips en handvatten aanbieden, gaat deze cursus vooral over zelfreflectie en het vergaren van inzichten.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

 • de 8 levensfasen van Erik Erikson herkennen in het dagelijks leven

 • reflecteren op hoe jijzelf en anderen de 8 levensfasen (zijn) doorlopen

 • jezelf en anderen beter begrijpen bij een mogelijk conflict

Auteur

 • Peter Heerschop

  Peter Heerschop is cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver. Op de sportacademie leert Peter Heerschop Viggo Waas en Joep van Deudekom kennen. Samen richten ze de cabaretgroep NUHR op. Daarnaast is hij actief als columnist en tv-maker. Nadat gaandeweg de programma's van NUHR een meer toneelmatige aanpak krijgen, maken Heerschop en Waas in 2000 daadwerkelijk de overgang naar het toneel. Naast het theater zijn de heren van NUHR ook actief op televisie. 
  Heerschop en Viggo Waas maken tussen 1999 en 2001 deel uit van het Kopspijkers-cabaret. Nadien ontwikkelen ze steeds meer hun eigen tv-activiteiten. Zo is hij met Hans Sibbel te zien in '127 wensen' en met Viggo Waas en Raoul Heertje in 'De vrienden van Van Swieten'. Verder is hij te zien bij 'Koppensnellers', als teamcaptain bij 'Ik hou van Holland' en 'Wat vindt Nederland?' alsook als panellid in 'Mannen van een zekere leeftijd'.
  Sinds 2002 is Heerschop met de column 'Lieve Marianne' te horen bij het radioprogramma 'Evers staat op'. In de column kijkt hij terug op het nieuws van de afgelopen week. De column stopt bij het einde van 'Evers staat op' in december 2018. In 2013 maakt Heerschop voor het eerst een solocabaretprogramma, 'Gelukzoekers', gevolgd door 'Van horen zeggen' in 2015' en 'De Minister van Enthousiasme' in 2018.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht