Anders kijken naar je school: versterk jouw schoolleiderschap

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Er komt van alles op je af, zeker ook in de eerste 100 dagen op school. Deze cursus helpt je om met een frisse blik te kijken. We zoomen uit en staan stil bij wat je aantreft op jouw school. Je vergroot je systeem- en zelfbewustzijn, en daarmee jouw impact als schoolleider. Zo kun je je leiderschap helderder vormgeven en beter vaststellen wat je samen met je team, leerlingen en ouders (anders) gaat doen.

Je leert betekenis te geven aan wat je waarneemt, met name over zaken waar meestal niet openlijk over gesproken wordt. Denk aan gedrag van collega’s, kinderen of ouders dat je opvalt. Of aan gespreksonderwerpen die veel emotie oproepen of taboe lijken te zijn. Of aan de manier waarop een overleg plaatsvindt. Wat zegt dat over de cultuur op school? Waar liggen de gevoeligheden binnen het team en hoe komt dat? En hoe kun jij daarmee omgaan?

In deze cursus nemen Drs. Femmy Wolthuis en Sander Galjaard van In Mundo je mee in hoe je anders kijkt naar je school. Ze nodigen je uit om de inhoud van deze cursus over een langere tijd te verdelen. Op die manier kun je wat je leert direct toepassen in de praktijk en merken wat de impact is. Ook kun je dan in gesprek gaan met mensen over wat je leert. Dit geeft extra verdieping aan deze cursus.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • weet je hoe je met behulp van de principes van een gezonde organisatie op een onderzoekende manier kunt kijken naar wat er gebeurt op jouw school, dit betekenis geven en bespreken met je team
 • heb je kennis van de relatie tussen jouw handelen en wie jij bent als schoolleider
 • heb je inzicht gekregen in wat het gedrag van een ander jou leert over jezelf
 • heb je kennis van de theoretische achtergrond van de transitiecirkel, het leiderschapslemniscaat en het systemisch kijken als basis voor het leidinggeven aan de school
 • weet je hoe je de waarnemingen in je lichaam als informatie kunt benutten om vanuit presentie leiding te geven

Auteur

 • drs. Femmy Wolthuis

  Drs. Femmy Wolthuis is een sociaal wetenschapper en senior procesbegeleider, coach en trainer. Na jarenlange ervaring in het hoger onderwijs werkt zij sinds 2015 als zelfstandige bij EduWijs. Daarnaast is zij samen met Sander Galjaard oprichter en bestuurder van In Mundo Coöperatie U.A.

  In Mundo richt zich op leiderschap met impact, dat bijdraagt aan vitale onderwijsorganisaties. Ze nodigen mensen uit om op avontuur te gaan, hun volle potentieel te ontdekken en dit in te zetten voor het onderwijs. Door middel van leiderschapstrajecten en het begeleiden van (management)teams dragen ze bij aan zinvol en betekenisvol onderwijs. Met andere woorden, ze streven naar leiderschap dat gericht is op een hoge kwaliteit van relaties en onderwijs dat gericht is op de ontwikkeling van mensen.

 • Sander Galjaard

  Sander Galjaard is senior procesbegeleider, coach en mentor, en is sinds 1998 werkzaam in het onderwijs. Hij heeft diverse rollen vervuld, van leraar tot leidinggevende. Sinds 2016 werkt hij als zelfstandige bij Galjaard Onderwijsadvies. Daarnaast is hij samen met Femmy Wolthuis oprichter en bestuurder van In Mundo Coöperatie U.A.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht