Hoe creëer je een professionele schoolcultuur?

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Voelt iedereen bij jou op school zich altijd veilig genoeg om zijn grenzen aan te geven en anderen aan te spreken op hun verantwoordelijkheden? En, is het gedrag dat mensen vertonen altijd in lijn met de doelen van de school? Problemen in de omgangscultuur kan de onderwijskwaliteit flink in de weg staan. Maar, hoe krijg je grip op zoiets ongrijpbaars als cultuur? En hoe verander je cultuur? In deze cursus leer je aan de hand van de expertise van Jeannette Schut en Henk Galenkamp hoe jij de cultuur bij jou op school kunt professionaliseren.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • heb je kennis van de criteria van een professionele schoolcultuur
 • weet je hoe je leiding kunt geven aan een (cultuur)verandering bij jou op school
 • heb je je verdiept in hoe de koers van de school, de omgangscultuur en de (onderwijskundige) ontwikkeling bijdragen aan een professionele schoolcultuur
 • weet je hoe je dysfunctioneel gedrag kunt begrenzen met behoud van relatie
 • heb je kennis van functionele en dysfunctionele leiderschapsstijlen en weet je hoe je kritisch kunt kijken naar je eigen leiderschapsstijl

Auteur

 • Jeannette Schut

  Jeannette startte haar loopbaan in het basisonderwijs en werkte ruim 25 jaar aan de School of Education van Hogeschool Inholland in de functies van docent, teamleider, nascholer en onderzoeker. Zij was actief in onderwijsbeleid en -ontwikkeling en als trainer en coach in managementopleidingen. In 2006 vestigde zij zich als zelfstandig consultant en richtte SchutCoaching op. Sinds 2010 werkt ze samen met Henk Galenkamp in Bureau Galenkamp&Schut. Als coach, trainer en adviseur, werkt ze bij voorkeur op het vlak waar mens en organisatie elkaar ontmoeten.
  Haar specialismen zijn kerncoaching, interactievaardigheden op de mat, systemisch denken en handelen en het koerstraject ‘Gebouwd voor de toekomst’. Met haar ervaring en deskundigheid stuurt ze in wisselwerking met de klant naar een samenhangend systeem van persoonlijke groei in autonomie, vitaliteit en succes. Waar nodig of wenselijk schakelt ze andere zelfstandige coaches en trainers uit haar netwerk in.

 • Henk Galenkamp

  Henk is van oorsprong chemicus en heeft ruim 27 jaar gewerkt in het voortgezet onderwijs, als docent scheikunde, als schooldecaan, leerlingbegeleider en adjunct-directeur. Daarnaast is hij psychotherapeut geworden. Hij heeft van 1993 tot 2010 in een praktijk voor individuele en groepstherapie, coaching en training gewerkt in Utrecht. In de periode 2001 tot 2008 werkte hij daarnaast als managing consultant, trainer en coach bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies te Amersfoort. In deze jaren schreef hij vijf onderwijsboeken. Sinds 2008 werkt hij zelfstandig. In 2010 heeft hij samen met Jeannette Schut Bureau Galenkamp&Schut opgericht.
  Henk spreekt mensen aan op hun vermogen om helder te denken én te vertrouwen op hun gevoelens. Hij is gespecialiseerd in leiderschapscoaching, teamcoaching en -training. Een centraal thema in zijn werk en publicaties is ‘grenzen en het hanteren van constructieve boosheid’.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht