Facility management in het primair onderwijs

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Facility management is waarschijnlijk niet een begrip waar jij je als schoolleider dagelijks mee bezig houdt. Facilitaire aspecten zijn echter continu aanwezig en hebben een grote invloed op het primaire proces. In deze cursus leer je deze aspecten te begrijpen en toe te passen binnen jouw school. Daarbij ga je nadenken over de manier waarop dagelijkse en niet-dagelijkse gasten de omgeving van jouw school beleven. Er is namelijk een sterke relatie tussen de beleving en een optimale leer- en werkomgeving voor leerlingen, ouders en medewerkers. Je zult zien dat facility management een succeskatalysator is.

Aan de hand van begrippen als gastvrijheid, customer journey en service blueprint ga je in deze cursus aan de slag met het creëren van een betere profilering van jouw school door je te verplaatsen in jouw gasten en de reis die zij maken als ze jouw school bezoeken.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • heb je kennis van de rol van goed facility management in het succes van de school, doordat je weet hoe je een optimale leer- en werkbeleving kunt creëren die past bij de ontwikkelingen van het primaire proces
 • heb je kennis van het belang van de gastvrijheidsbeleving in de profilering van jouw school
 • weet je hoe je anders kunt kijken naar jouw klanten en gebruikers, hun gedrag en behoeftes en weet je hoe je hierop kunt anticiperen en dit kunt faciliteren
 • weet je hoe je de vertaling kunt maken van een customer journey naar een service blueprint, zowel intern als extern georiënteerd

Auteur

 • Tanja Zuijderwijk

  Tanja Zuijderwijk is sinds 2005 werkzaam bij de opleiding Facility Management aan de Hogeschool Rotterdam. Sinds 2012 is zij hier hoofddocent. Tanja is afgestudeerd in 1997 aan de Haagse Hogeschool in facility management en heeft haar master in FM behaald aan de RUG. Tanja is een echte netwerker en blijft op elke mogelijke manier op de hoogte van de ontwikkelingen in het werkveld. Ze zet haar netwerk in ten gunste van het onderwijs dat ze wil bieden aan de toekomstige generatie facility managers. Want haar motto is: ‘Facility management leer je door te ervaren, te werken aan echte praktijkcasuïstiek en door feedforward te ontvangen van professionals uit het werkveld en de docenten’.

  Samen met haar collega’s is zij dagelijks bezig met het actualiseren en toekomstbestendig maken van het onderwijsprogramma. 

 • dr. Pieter Le Roux

  Pieter le Roux is docent bij de opleiding Facility Management aan de Hogeschool Rotterdam. Pieter is afkomstig uit Zuid-Afrika en is afgestuurd in bouwkunde (architectuur). Zijn interesse in de relatie tussen mens en omgeving is dan ook de aanleiding geweest dat Pieter de wereld van facility management betrad. Pieter heeft een master en een doctoraat in facility management van de Toyohashi University of Science and Technology in Japan. Hij richt zich vooral op het creëren van de meest menselijke omgevingen vanuit een facilitair perspectief. Hierin staat de mens (verwachtingen, behoeften, gedragingen) altijd centraal.

  Naast zijn betrokkenheid bij de opleiding Facility Management is Pieter coördinator en docent binnen de minor Happy@Work aan de Hogeschool Rotterdam.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor schoolleiders.
 • Ruim 70 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht