Co-teaching: samen groeien door coaching tijdens de les

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor leraren.
 • Ruim 150 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Men is vaak in de veronderstelling dat leerkrachten alleen begeleid worden door schoolleiders of ib’ers, maar leerkrachten kunnen elkaar ook begeleiden. Voor iedereen die leraren begeleidt of zou willen begeleiden, is deze cursus van grote waarde. Je gaat in deze cursus aan de slag met co-teaching: een vorm van ‘coaching on the job’.

Coaching en begeleiding is niet altijd een kwestie van achterin de klas zitten met een notitieblok en daarna vertellen hoe het de volgende keer anders moet. Dit kan ook door samen een les te gaan geven in de vorm van co-teaching. Met co-teaching kun je in een relatief korte tijd handelingsvaardigheden en de houding van een leerkracht significant versterken, ongeacht of dit een beginnende leerkracht is of een ervaren leerkracht met een specifieke hulpvraag.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

 • aan de slag met co-teaching in de praktijk
 • vier vormen van co-teaching onderscheiden en een passende situationele aanpak kiezen
 • verbale en non-verbale co-teachingstechnieken toepassen
 • jouw collega helpen met het formuleren van een hulpvraag met het GROW-model

Auteur

 • Wouter Siebers

  Wouter Siebers is leraar, leidinggevende en trainer binnen het onderwijs. In 2015 werd hij verkozen tot ‘leraar van het jaar primair onderwijs’. Op dit moment is hij onderwijsadviseur bij Expertis onderwijsadviseurs en projectleider bij Kwink: de methode voor sociaal-emotioneel leren. Daarnaast coacht hij leraren en teams bij uiteenlopende onderwijsvragen. Hij gebruikt co-teaching veelvuldig om samen met leraren actief aan leervragen te werken. Naast dat hij zelf co-teacher is, leidt hij leraren, ib’ers, specialisten en schoolleiders op tot co-teacher.

 • Monique Teske

  Door haar opleiding 'Logopedie' is Monique Teske haar interesse voor de taalontwikkeling van kinderen is ontstaan. Vervolgens heeft ze naast haar werk als logopedist de Pabo en de Opleiding Speciaal Onderwijs afgerond. Sinds 1999 werkt ze in het speciaal onderwijs in Amersfoort. Nu is Monique Teske leerkracht in groep 7/8 op SBao Michaëlschool, taalcoördinator, trainer en co-teacher.

  Daarnaast heeft ze nog twee passies in het onderwijs: taal en co-teaching. Voornamelijk de mondelinge taalontwikkeling vindt ze interessant. Ze begeleidt leerlingen en leerkrachten met o.a. de methodiek DGM en ze geeft trainingen en workshops op dit gebied. Vanuit daar ontstond sinds 2017 de passie voor co-teaching: een effectieve manier van ‘coaching-on-the-job’ die de handelingsvaardigheid van leraren versterkt. In 2018-2019 ontwikkelde ze samen met Wouter Siebers een training voor co-teaching. Monique geeft de trainingen en co-teaching ook onder de naam ‘Mo-Teaching’.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor leraren.
 • Ruim 150 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht