Werken aan kwaliteitszorg: op weg naar een mens- en wereldgericht pad

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor IB.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Onze samenleving én het onderwijs kent allerlei systemen die vanuit de beste bedoelingen zijn ontstaan en van betekenis waren. Maar in de wereld van vandaag lijkt het systeem soms belangrijker dan de mens. In deze cursus bespreekt Nicole Hanegraaf hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw school de plek is die jullie van binnenuit willen zijn. Ze bespreekt hoe je het ‘ontwikkelpad’ kunt gebruiken om bewust keuzes te maken in jullie school. Kies je voor het systeemgerichte pad of voor het mens- en wereldgerichte pad? Daarnaast legt Nicole uit waarom het belangrijk is om regelmatig te vertragen, te voelen en te vertrouwen. Tot slot krijg je een aantal hulpmiddelen aangereikt om van binnenuit te kunnen ontwikkelen, zodat jij én je collega’s de ruimte creëren om de dingen te doen die ertoe doen.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • het ontwikkelpad als mentaal model hanteren om bewust keuzes te maken in jouw school.
  • uitleggen waarom het nodig is om regelmatig te vertragen, te voelen en te vertrouwen.
  • de ‘Rode bril’ en het ‘ABC’ als hulpmiddelen gebruiken om de ruimte te creëren om de dingen te doen die ertoe doen.

Auteur

  • Nicole Hanegraaf

    Nicole Hanegraaf werkte ruim tien jaar als leerkracht op een school voor ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Daarna werd zij intern begeleider en directeur van een kindcentrum en van verschillende basisscholen. Onder haar leiding hervormden deze scholen zich van systeemgericht, naar mens- en wereldgericht. Ook was Nicole jarenlang portefeuillehouder onderwijs en ontwikkeling voor 21 scholen en kindcentra in Noord-Brabant. In 2020 richtte zij de Leefleerschool VAN BINNENUIT op, om scholen en kindcentra door het hele land te inspireren én te helpen om de plek te worden die ze van binnenuit willen zijn. Daarnaast zit zij in het bestuur van IK Ontwikkel. Een coöperatie die is opgericht door leraren én voor leraren, om materialen en in de praktijk goed werkende aanpakken te delen.

    In november 2022 kwam haar boek ‘Onderwijs van binnenuit’ uit. Dit boek is een ode aan het onderwijs en beschrijft hoe je hervormt van binnenuit, zodat er ruimte komt om te doen wat ertoe doet.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor IB.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht