“Over tien jaar is half Nederland niet meer geschikt voor zijn werk”

Blog

Onlangs bracht DenkWerk, een “onafhankelijke denktank” van jonge ondernemers, een rapport uit over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. In dit rapport bespreken ze hoe ICT de arbeidsmarkt ingrijpend gaat veranderen.1 De vraag die centraal staat is of we ons op de arbeidsmarkt zorgen moeten maken over te veel technologische ontwikkeling en automatisering, of juist over het achterblijven van productiviteitsgroei ondanks deze technologische vooruitgang. 


We zien banen veranderen en zelfs verdwijnen door technologie. Hoe zit dit in het onderwijs? Zal het beroep van leraar overgenomen worden door technologie? In vrijwel alle banen zullen de benodigde digitale vaardigheden van de mens toenemen, concludeert DenkWerk. Ze roepen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven op om in 2019 gericht actie te ondernemen. Iedereen heeft bijscholing nodig, ook als ze hetzelfde werk blijven doen. “Vooral leraren moeten snel meer digitale handigheid krijgen”, zegt Van Beerschoten. “Leraren zullen zich moeten bijscholen. Je kunt als docent niet zeggen: ‘ik heb het vroeger niet geleerd, dus ik kan het niet’.”, zegt Ter Haar.  

 

 

Bijblijven en je voorbereiden op het beroep van leraar in de toekomst. Het klinkt leuk en interessant, maar het is soms misschien ook best lastig. Welke ICT-vaardigheden heb je nodig? Hoe kun je werken aan deze vaardigheden, naast alle werkzaamheden die je al hebt? Learning analytics, flipping the classroom, programmeren, virtual en augmented reality, differentiëren met ICT … om zo maar een aantal onderwerpen te noemen. En dan heb je misschien ook nog de producten van Microsoft of Google waar jouw school mee werkt. Hoe werken die eigenlijk en hoe kun je daar optimaal gebruik van maken? 

Kunnen we nu voorspellen wat het onderwijs over tien jaar precies van ons vraagt? Nee, vast niet. Maar we kunnen ons wel blijven ontwikkelen en optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die technologie ons biedt. Immers: hoe kunnen we de leerlingen voorbereiden op de toekomst waar ICT een grote rol zal spelen, als we daar zelf niet mee bezig zijn? E-WISE helpt je graag op weg! In ons cursusaanbod vind je onder het kopje ‘je ICT-vaardigheden’ allerlei cursussen die jou als leraar kunnen helpen om op de hoogte te blijven van de technologische veranderingen en om digitale handigheid te krijgen.
 


1 DenkWerk (2019). Arbeid in transitie - Hoe mens en technologie samen kunnen werken.