Blijven leren met Renate

Blog

In de rubriek 'Blijven Leren' vertelt een leraar hoe hij of zij up-to-date blijft, met deze keer: Renate de Jong.

Renate de Jong is docent Engels op het Heerenlanden College in Leerdam. Ze geeft voor het twaalfde jaar les op deze school. “Digitaal is niet altijd de beste leerstrategie.”

Wat is er sinds jij docent bent veranderd in het onderwijs?
“Ik ben nu twaalf jaar leraar, grote veranderingen heb ik nog niet meegemaakt. We geven nog les met dezelfde methode. Wel bieden we steeds meer digitaal aan. Communicatieve vaardigheden, zoals spreekvaardigheid, worden steeds belangrijker. Leesvaardigheid is nog steeds het belangrijkste, dat is niet veranderd.” 

"Ik wil vernieuwend zijn in mijn lessen, dus zoek ik naar inspiratie en kennis van buitenaf."

Wat vind je van de digitalisering in het onderwijs?
“We gaan steeds meer de digitale kant op. Ik zou niet helemaal digitaal les willen geven, dat haalt het sociale aspect eraf. Digitaal is niet altijd de beste leerstrategie. Waar het wel enorm bij helpt, is de afwisseling in het aanbieden van de lesstof. Ik werk bijvoorbeeld de laatste tijd veel met Quizlet. Dat is een spel waarmee leerlingen gemakkelijker woordjes leren. We werken dan in groepjes. Het werkt als een quiz. Ieder groepslid krijgt vier antwoordkeuzes op zijn of haar telefoon te zien, maar één leerling krijgt het goede antwoord. Dat spelelement zorgt voor meer motivatie bij het leren. Dat is heel belangrijk.”

Hoe zorg je ervoor dat je bijblijft?
“Als je al langer lesgeeft, heb je een basis waarop je voortborduurt. Aan het begin van je carrière ben je nog relatief veel tijd en energie kwijt aan zaken als orde houden in de klas. Als je die basis eenmaal hebt, kun je meer tijd steken in het voorbereiden van je lessen. Ik wil vernieuwend zijn in mijn lessen, dus zoek ik naar inspiratie en kennis van buitenaf. Ik houd goed bij wat er voor nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van lesgeven, zoals Quizlet, ED Puzzle of Kahoot, een platform waarop leerlingen spelenderwijs kunnen leren. Ook praat ik met collega’s en op Facebook ben ik lid van een groep voor Engelse docenten. We brengen elkaar op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.” 

E-WISE biedt een ruim cursusaanbod voor leraren in het PO en VO met vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische cursussen. Het nascholingsaanbod is ontwikkeld met topexperts en wordt voortdurend geactualiseerd.
Benieuwd naar ons aanbod? Probeer dan eens een van onze gratis proefcursussen.