Jeugdige ondermijners in het mbo

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Er is een verschuiving gaande in het denken over criminaliteit en hoe het de maatschappij raakt. In het verleden was misdaad en criminaliteit iets dat voorbehouden was aan de onderwereld. Iets dat de gewone, boven-, wereld nauwelijks raakte. Nu wordt ingezien dat er geen sprake is van een scheiding tussen goed en kwaad, tussen boven- en onderwereld. De gevolgen van criminaliteit zijn zichtbaar en voelbaar in de hele maatschappij. En dat gegeven noemen we ondermijning. Op die manier bekeken is het geen politie of justitieprobleem dat met wetten en handhaving bestreden kan worden. Nee, het is een maatschappelijk fenomeen waar we allemaal mee te maken krijgen. Als getuige, als dader, als slachtoffer. School is voor veel jongeren de start van het criminele netwerk of de plek waar ze met criminaliteit in aanraking komen. School is tegelijkertijd ook de plek waar identiteit en burgerschap worden ontwikkeld. Voor jongeren met een verleden is onderwijs uiteindelijk ook ’the way out’.

In deze cursus zullen Wilma van Raalte (politie en RIEC Oost-Nederland) en Martine Kroezen (STRDR en Stichting Lynx) met elkaar in gesprek gaan over wat jeugdige ondermijning inhoudt, hoe je het als docent kunt herkennen en hoe je vervolgens op de signalen kunt reageren. 

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • weet je wat ondermijnende criminaliteit is en hoe dat jongeren raakt
 • kun je signalen van ondermijnende criminaliteit herkennen en weet je hoe hierop te reageren
 • snap je waarom het belangrijk is aandacht voor ondermijnende criminaliteit op school of in de lesstof te geven

Auteur

 • Wilma van Raalte

  Samenwerken aan complexe thema’s over de grenzen van de eigen organisatie staat centraal in de loopbaan van Wilma.
  Als adviseur en leidinggevende bij de politie is ze zich bewust van de kracht van informatie en kennis in dit proces en door het ontsluiten van deze kennis en het doorgeven van informatie bouwt ze aan het aanleggen en verstevigen van de nodige netwerken. Ze werkt bij de politie en bij het RIEC Oost- Nederland aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

 • Martine Kroezen

  Van Nyenrode-tutje naar de bajes, al 25 jaar werkt Martine in onderwijs en jeugdhulp- verlening en zet zij haar kennis in als adviseur en trendwatcher op het gebied van jongeren en criminaliteit.
  Het probleem is onderdeel van onze maatschappij als geheel en de oplossing ziet zij vooral in een beter perspectief. Daarom creëert ze kansen voor deze jongeren met STRDR. en Stichting Lynx, voor een echte nieuwe start op de arbeidsmarkt.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor docenten.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht