Online nascholing voor leraren
 

Van stress naar succes – werkdrukbeleving in het onderwijs

Informatie: 

Werkdruk en stress hebben sterk met elkaar te maken. Een hoge werkdruk kan stress veroorzaken, met verlies van werkplezier, overspannenheid, of burn-out als gevolg. Maar dat hoeft niet altijd, er zijn ook mensen die ondanks een hoge werkdruk prima blijven functioneren. In deze cursus onderzoeken we hoe stress ontstaat, wat het is, wat het verschil is tussen ongezonde en gezonde stress. Je gaat bij jezelf onderzoeken in welke mate je last hebt van stress. Daarnaast gaan we in op het mechanisme hoe gebeurtenissen kunnen leiden tot stressvolle gedachten, en hoe dat op zijn beurt weer leidt tot stress. Als je dat mechanisme kent, ben je ook beter in staat om stressvolle gedachten tot een halt te roepen.

1 augustus 2020
Preview video: 

Leerdoelen: 

Na afloop van de cursus kun je:

  • de oorzaken, uitingen en gevolgen van stress benoemen
  • reflecteren op je eigen stressniveau en stressreacties
  • benoemen hoe stress als gevolg van (werk)beleving ontstaat, en kun je dit voor jezelf beter managen
  • de Rationele Effectiviteits Training (RET) omschrijven
  • het Job Demands Resources (JDR) model omschrijven
  • beschrijven wat je kunt doen om je eigen balans beter te onderhouden
Auteur: 

ir. Annemieke Schoemaker MA

Annemieke werkt als trainer en adviseur voor CNV Onderwijs, en heeft hiernaast haar eigen coachings- en consultancybedrijf (Schoemaker Coaching&Consultancy). Zij verzorgt diverse trainingen op het gebied van werkdruk, werkplezier en timemanagement. Hierbij gaat ze zowel in op praktische aspecten (hoe organiseer je het?), als het ervaren en beleven van je werk, kortom, de meer persoonlijke en psychologische aspecten.
Ze is hiernaast geregistreerd coach en supervisor. Zij heeft een MA in Education and Lifelong Learning van de Milton Keynes University, en is ir. in de Levensmiddelentechnologie. Haar jaren werk in de ontwikkelingssamenwerking hebben ervoor gezorgd dat ze ook met interculturele vraagstukken ervaring heeft, en diverse talen spreekt. 
Foto: doriekefotografie.nl