Online nascholing voor leraren
 

Hoe regisseer je een afscheidsmusical?

Informatie: 

Veel basisscholen in Nederland zijn in de laatste weken van het schooljaar in groep 8 bezig met het instuderen van de afscheidsmusical. In een van de laatste weken voor de vakantie wordt de musical uitgevoerd voor medeleerlingen, ouders en verdere familie. Wekenlang wordt ernaar toe geleefd. De verwachtingen zijn hooggespannen. Na afloop krijgen de kinderen een staande ovatie. En jawel, ook de regisseur wordt naar voren gehaald. En je raadt het al: die regisseur, dat ben jij!

Een musical regisseren is niet iets wat je op de lerarenopleiding hebt geleerd. Bovendien zijn je leerlingen geen ervaren acteurs of zangeressen. Dus: hoe brengen jij en je leerlingen dit proces tot een goed einde? Kortom: hoe regisseer je een afscheidsmusical? Deze cursus is bedoeld om je daar enig houvast in te geven. In een aantal logische stappen wordt de voorbereiding, het repetitieproces en de uiteindelijke uitvoering behandeld. Met als beoogd eindresultaat dat je met je groep 8 straks een musical neerzet die uitstraalt dat hij is geregisseerd door iemand die wist wat hij deed!

Preview video: 

Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus kun je:

  • je leerlingen optimaal betrekken bij het kiezen, instuderen en uitvoeren van een afscheidsmusical
  • benoemen hoe je tot een goede en eerlijke rolverdeling  bij de afscheidsmusical komt
  • leerlingen motiveren hun verantwoordelijkheid te nemen bij het gezamenlijk naar een eindproduct (uitvoering) toe te werken
  • beschrijven hoe je koorliedjes, solo’s en raps met de leerlingen instudeert
  • het repetitieproces dusdanig in een schema zetten, dat het hele proces evenwichtig en volgens plan verloopt
  • tijdens het repetitieproces de leerlingen zo begeleiden dat ze tijdens de uitvoering goed te zien, te horen en te volgen zijn
Docent: 

Jan de Waard

Jan de Waard schrijft en componeert kindermusicals op basis van kinderboeken en heeft een jarenlange ervaring als dramadocent en regisseur van kindermusicals. Daarnaast is hij educatief auteur voor het vak Nederlandse taal, waarbij hij voor diverse methodes heeft meegeschreven aan het onderdeel Spreken en Luisteren.

Reviewer: 

Arend Pottjegort

Arend Pottjegort maakt vanuit “Zinvol Leren” als zzp’er leermiddelen voor diverse uitgeverijen en instanties. Om het contact met de doelgroep te behouden staat hij twee dagen per week voor een basisschoolklas.