3F taalcursus: spreken, gesprekken voeren en luisteren

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor Pedagogisch medewerkers.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Deze cursus is een voorbereiding op de taaltoets. Dit is niet de taaltoets zelf. De toets wordt o.a. afgenomen door UvA Talen.

Wil je jezelf of jouw medewerkers aanmelden voor een toets bij UvA Talen of meer informatie? E-mail dan naar vve@uvatalen.nl of bel naar: 020- 21 41 222.

Aan het afnemen van de toets zijn kosten verbonden. Kijk op Kosten UvA Taaltoets Nederlands voor een overzicht hiervan. Worden de kosten vergoed door jouw leidinggevende? Overleg hier dan mee voordat je een toets aanvraagt. 


Vanaf 2025 moeten alle pedagogische medewerkers over taalniveau 3F beschikken op het gebied van mondelinge taalvaardigheid. Moet jij deze taaltoets maken en wil je jezelf goed voorbereiden? Dan is deze cursus voor jou! Als je de toets niet hoeft te maken, kun je deze cursus natuurlijk alsnog gebruiken als opfrisser. Michiel Driessen geeft Nederlands aan onder andere pedagogisch medewerkers en loopt in deze cursus de belangrijkste zaken van de mondelinge taalvaardigheid met je door.

Bij deze cursus wordt achtereenvolgens gekeken naar het voeren van gesprekken en het reageren op een vraag, het houden van een presentatie en het effectief luisteren naar een kijk- of luisterfragment. Je leert hoe je jouw boodschap kunt structureren en aanpassen aan de doelgroep.

Deze cursus is een voorbereiding op de taaltoets, niet de taaltoets zelf.

Let op! Deze cursus geeft je de handvatten die je nodig hebt om je mondelinge taalvaardigheid te verbeteren. Je zult wel moeten oefenen met het toepassen van deze kennis. Vergeet dus niet de extra opdrachten te maken!

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

 • een gesprek voeren op 3F niveau
 • een vraag beantwoorden op 3F niveau
 • een presentatie geven op 3F niveau
 • belangrijke informatie uit een kijk- of luisterfragment halen

Auteur

 • Michiel Driessen

  Michiel Driessen is werkzaam bij de UVA als NT2-docent en examen-trainer en leidt het Amsterdam Language Centre. Verder ontwerpt en redigeert hij taaltoetsen voor studenten aan het mbo, hbo en vo. Hij denkt na over geschikte onderwijsmethoden voor verschillende doelgroepen.

  ‘Bij veel pedagogisch medewerkers is hun actieve kennis van de regels van de taal wat weggezakt. Ik vind het leuk om die kennis te activeren en aan te vullen, zodat pm’ers steviger in hun schoenen staan als ze iets moeten schrijven, ergens over moeten spreken, of een tekst effectief moeten lezen.'

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor Pedagogisch medewerkers.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht