Sexting: wat is het en hoe ga je ermee om?

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor leraren.
  • Ruim 180 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: sexting. Maar wat is sexting eigenlijk precies? Sexting is het versturen en ontvangen van seksuele berichten, naaktfoto’s en andere expliciete beelden via een mobiele telefoon of online (internetapplicaties zoals WhatsApp, Instagram en Snapchat). Sexting is een onderdeel van de normale ontwikkeling van jongeren geworden. Heel vaak gaat het goed, maar soms gaat het ook fout. Ook in het primair onderwijs komt sexting voor. De seksuele ontwikkeling begint namelijk al vanaf jonge leeftijd. Het kan lastig zijn om als leerkracht in te schatten wanneer seksueel gedrag wel of niet gepast zijn. Wanneer er naaktbeelden van een leerling rondgaan in de school, krijg je hier als leerkracht ook mee te maken. Scholen hebben de taak om preventieve maatregelen te nemen, signalen op de vangen en te handelen wanneer er naaktbeelden van een leerling rondgaan. In deze cursus wordt toegelicht wat jij als leerkracht voor de kinderen kunt betekenen.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kun je:

  • inschatten welk seksueel gedrag bij jonge kinderen normaal is, en wat grensoverschrijdend is
  • een persoonlijk standpunt omtrent sexting innemen en het beleid van jouw school volgen
  • preventieve maatregelen treffen om negatieve gevolgen van sexting te voorkomen
  • signalen opvangen die kunnen wijzen op de verspreiding van naaktbeelden
  • juist en snel handelen wanneer er naaktbeelden van een leerling op jouw school rondgaan

Auteur

  • Arda Gerkens

    Arda Gerkens is voor oorsprong lerares Nederlands en sinds 2015 directeur van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Sinds de opkomst van internet houdt zij zich bezig met de negatieve effecten hiervan. Het EOKM werkt aan alle aspecten van online kindermisbruik, van preventie tot het bestrijden van afbeeldingen hiervan.

  • Simone Belt MSc

    Simone Belt is afgestudeerd in de seksuologie en werkzaam bij het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM). Hier werkt zij als hulplijn- en voorlichtingsmedewerker bij het programma Helpwanted.nl. Helpwanted.nl is een website voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Zij kunnen er terecht wanneer zij te maken hebben met online seksueel misbruik. Denk hierbij aan een naaktfoto van een leerling die op school circuleert, het bedreigen/chanteren met een naaktfoto of filmpje, of jongeren die online seksueel benaderd worden.

  • Iris Groot

    Iris Groot heeft als achtergrond maatschappelijk werk en dienstverlening, en is werkzaam als hulplijnmedewerker bij Helpwanted. Helpwanted is onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik. Helpwanted is een website voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Zij kunnen er terecht wanneer zij te maken hebben met online seksueel misbruik. Naast haar werkzaamheden bij Helpwanted is zij in de kinderopvang werkzaam als pedagogisch medewerker en trainer ‘meldcode kindermishandeling’.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor leraren.
  • Ruim 180 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Reviewer

  • Menno Kolk

    Menno Kolk is sinds 2010 werkzaam in het onderwijs. Als leerkracht van groep 6 van OBS Meester Vos in Hagestein en als cluster i-coach houdt hij zich dagelijks bezig met onderwijskundige vernieuwingen. In beide functies zorgt hij dat digitale leermiddelen en technische leermiddelen op een leuke en een juiste manier ingezet worden in het onderwijs. Sinds 2017 organiseert Menno Kolk ook trainingen en geeft hij advies over de inzet van digitale (leer)middelen in het onderwijs. Tevens richt Menno Kolk zich op de veranderende wet- en regelgeving rondom informatiebeveiliging en privacy in het onderwijs.