Hoop, humor en herstel - de school als veilige basis

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Veel leerlingen verliezen het vertrouwen in de toekomst en hebben last van de grote veranderingen die zij de laatste jaren hebben doorgemaakt. Corona, oorlog en milieudreiging zetten veel veilige plekken van jongeren onder druk, waardoor in veel basisbehoeften van leerlingen niet kan worden voorzien.

Dit maakt dat de school als veilige basis een steeds belangrijkere plek inneemt in het leven van je leerlingen. Een veilige basis staat zowel voor steun als voor uitdaging en geeft hoop in onzekere tijden. Deze cursus geeft inzicht in hoe je als school zo’n veilige basis creëert en onderhoudt. En wat je kunt doen als die, bijvoorbeeld door wangedrag, onder druk komt te staan.

Hiervoor kun je herstelrecht inzetten. Dit brengt mensen die in de fout zijn gegaan in gesprek met degenen die daar schade van hebben ondervonden. De leerling die in de fout is gegaan, krijgt de gelegenheid om met een positieve actie zijn plek in de gemeenschap weer in te nemen. In deze cursus leer je het belang daarvan, hoe je dit op jouw school kunt faciliteren en hoe je leerlingen hierin kunt begeleiden.

Humor helpt ongewenste patronen te ontregelen en te transformeren in constructief gedrag. In deze cursus leer je wat er komt kijken bij wat we noemen ‘provocatieve coaching’ en hoe je je dit met kleine stappen eigen kunt maken om uiteindelijk grootse effecten te bereiken.

Preview

Leerdoelen

Na afloop­ van deze cursus:

 • ken je de kenmerken van de school als veilige basis en weet je daarnaar te handelen.
 • ken je de principes van herstelgericht werken en heb je een aanzet tot het werken ermee.
 • ken je de kern van provocatieve begeleiding en kun je een aantal technieken toepassen.

Auteur

 • Jan Ruigrok

  Jan Ruigrok werkt sinds 1979 in het onderwijs, waarvan 21 jaar als leraar en begeleider op scholengemeenschappen en ROC’s. Als coach en begeleider ontwikkelde hij zich bij de KPC Groep, een onderwijsbegeleidingsdienst in ‘s-Hertogenbosch. Zijn focus die aanvankelijk was gericht op leerlingbegeleiding, klasse- en teamontwikkeling ontwikkelde zich tot de specialismes secure base coaching, herstelrecht en provocatieve begeleiding. Specialismes die aansluiten bij de kernwoorden hoop, humor en herstel en de bouwstenen zijn voor het boek Hoop, humor en herstel dat in maart 2021 verscheen. In 2009 startte Jan zijn bedrijf Rigardus, vernoemd naar Rigardus Reinhout, de Reus van Rotterdam, de grootste man die ooit in Nederland heeft geleefd. Rigardus vertegenwoordigt voor Jan de reuzenkracht en vaak ook de kwetsbaarheid van de jongeren waarmee hij werkt.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht