In gesprek over culturele diversiteit

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht

Culturele diversiteit is een belangrijk onderwerp. Maar wat kun, mag en moet je ermee als docent in het voortgezet onderwijs? Cultureel antropoloog, schrijver en universitair docent Sinan Çankaya en docent maatschappijleer Lucia Sint Jago gaan in gesprek. Wat betekent het voor de leerling, de docent en de school? Elke leerling heeft veiligheid nodig om te kunnen leren. Hoe creëer je die als docent? Diversiteit komt in vele vormen. Dit vraagt van jou als docent een open blik. Het begint allemaal met het bewustzijn dat iedereen een eigen verhaal heeft.

Leerdoelen

Na deze cursus kun je:
-    het belang van culturele diversiteit in perspectief zien.
-    de gevaren van stereotypering, racisme en radicalisering benoemen.
-    benoemen hoe sociale klasse een belangrijke rol speelt in het onderwijs.
-    de invloed die je hebt als docent op de identiteitsvorming van je leerlingen aanwenden en vergroten.

Auteur

 • dr. Sinan Çankaya

  dr. Sinan Çankaya (1982) schreef 'Mijn ontelbare identiteiten', een boek dat bekroond werd met de Jan Hanlo Essay Prijs 2021. Hij promoveerde als cultureel antropoloog, schrijft en geeft les aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

  Foto: Marijn Smulders

 • Lucia Sint Jago

  Lucia Sint Jago is docent maatschappijleer op een van de leukste middelbare scholen in Almere. Eerder werkte ze in het (speciaal) voorgezet onderwijs en basisonderwijs. Op haar huidige werkplek heeft zij onderzoek gedaan naar hoe je veiligheid kan creëren in een super diverse context. Hierover schreef ze samen met Barry Mahony het artikel ‘Niemand past in een hokje’, dat werd gepubliceerd in Twaalf tot Achttien (vakblad voor het voorgezet onderwijs) en Maatschappij & Politiek (vakblad voor docenten maatschappijleer).

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor OOP.
 • Ruim 145 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Praktijkgericht