De IB'er als procesbegeleider

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor IB.
  • Ruim 40 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht

Tegenvallende resultaten zijn vaak aanleiding voor een verandering. De school kiest een andere aanpak waarvan het verwacht dat dit tot een verbetering leidt. Bij zo’n schoolverbetertraject kom jij in de rol van procesbegeleider. Samen met de schoolleider begeleid je het team bij het bepalen van de doelen en het maken van een heldere analyse vooraf. Ook bepalen jullie samen welke interventie waarschijnlijk succesvol zal zijn. De schoolcontext is bepalend voor het procesontwerp en vraagt daarom om afstemming. Tenslotte ontwerp je het implementatieproces, wat jullie in vier fasen in de praktijk brengen. Hierbij staan communicatie en heldere verwachtingen centraal, zodat jullie snel een eerste succes kunnen vieren.

In deze cursus neemt Vivian van Alem, docent van de cursus, je mee in de verschillende stappen die je met je team zet tijdens een schoolverbetertraject. Zij legt helder uit hoe je een procesontwerp maakt, het proces begeleidt en het team zoveel mogelijk betrekt. Ook biedt zij praktische tips, uiteenlopend van visie op schoolontwikkeling tot succesvol implementeren.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • procesbegeleiding effectief en gedurende een langer traject inzetten.
  • procesbegeleiding op verschillende niveaus aanbieden: het niveau van de leerling, de leerkracht en de groep, en het team en de school
  • een schoolverandertraject opzetten en implementeren waarin de schoolcontext wordt meegenomen.
  • effectief communiceren tijdens procesbegeleiding en het team hierin ondersteunen.

Auteur

  • Vivian van Alem MSc

    Vivian van Alem is hoofdredacteur voor het Tijdschrift Intern Begeleiden (TIB) en auteur van 'Wegwijzer voor de intern begeleider' (2022): een handzaam naslagwerk voor intern begeleiders en kwaliteitscoördinatoren.

    Na haar opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, werkte zij als orthopedagoog en onderwijsadviseur bij een onderwijsbegeleidingsdienst. Sinds 2014 werkt zij als adviseur en procesbegeleider vanuit haar bedrijf Van Alem Onderwijsadvies.

    Vivian schrijft en geeft lezingen over het werkveld van de intern begeleider. Daarnaast ondersteunt zij scholen in het verbeteren van hun onderwijskwaliteit, het versterken van het taal-/leesonderwijs en het ontwikkelen naar een professionele leergemeenschap. Dit doet ze vanuit de overtuiging dat wanneer leraren leren van elkaar, dit leidt tot beter onderwijs en meer werkplezier.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor IB.
  • Ruim 40 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Praktijkgericht