Blijven leren met Anna

Blog

Blijven leren

“Je moet als docent niet ineens heel tof gaan doen.”

In de rubriek Blijven leren vertelt een docent hoe hij of zij up-to-date blijft. Deze week: Anna van Sas.

Anna is docente Duits op het Spinoza Lyceum in Amsterdam (onderbouw en bovenbouw – mavo, havo en vwo) en daarnaast mentor.

Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren?
“Dat begint bij persoonlijke interesse. Vind je het leuk om bij te blijven? Zo is toetsen zonder cijfers momenteel hot. Dan kijk ik daarover een documentaire op de NPO. Ook lees ik zelf boeken over thema’s waarmee ik als docent te maken heb. Docenten tippen elkaar ook in de lerarenkamer. Daarnaast organiseert de school zelf cursussen en workshops waarvoor docenten zich kunnen inschrijven. Tot slot heb je nog je eigen budget voor scholing. Ik ben daarmee naar het Nationaal Congres Duits geweest en heb een cursus bij het Goethe Institut gedaan.”

Wat kan je verbeteren als het om bijscholing van docenten gaat?
“Ik zorg er zelf voor dat ik up-to-date blijf. Sommige docenten zijn iets passiever. Voor hen zou nascholing wat laagdrempeliger moeten zijn. Online cursussen zijn daarom een goed idee, want die kun je thuis op een zelf gekozen moment doen. Verder is het erg belangrijk dat docenten van elkaar leren. Ervaren docenten kunnen de jongere docenten veel bijbrengen. Bij ons op school is er bijvoorbeeld intervisie. Hierin bespreek je schoolgerelateerde zaken met je collega’s. Dat is goed voor je ontwikkeling als docent.”

Hoe houd je contact met de belevingswereld van je leerlingen?
“Ik ben zelf relatief jong en sta dus dicht bij de leerlingen. Ik ben redelijk bij wat betreft sociale media, hoewel ik niet veel heb met Snapchat en Instagram, twee kanalen die momenteel heel populair zijn bij leerlingen. Soms vraag ik aan ze wat iets is, of ik probeer het zelf uit. Dat heb ik met Instagram gedaan, maar dat heb ik er snel weer afgegooid. Wat betreft kleding pas ik me wel aan. Het moet echter vooral praktisch zijn, niet te strak bijvoorbeeld. Maar je moet niet opeens dezelfde hippe kleren als zij gaan dragen. Ook al ben je jong, je bent en blijft hun docent, dus je moet niet hun taal gebruiken of heel tof gaan doen. Daar zitten ze niet op te wachten.”