Van stress naar succes – werkdrukbeleving in het onderwijs

Informatie

Werkdruk en stress hebben sterk met elkaar te maken. Een hoge werkdruk kan stress veroorzaken, met verlies van werkplezier, overspannenheid, of burn-out als gevolg. Maar dat hoeft niet altijd, er zijn ook mensen die ondanks een hoge werkdruk prima blijven functioneren. In deze cursus wordt ingegaan op hoe stress ontstaat en wat het verschil is tussen ongezonde en gezonde stress. Je gaat bij jezelf onderzoeken in welke mate je last hebt van stress. Daarnaast wordt ingegaan op hoe gebeurtenissen kunnen leiden tot stressvolle gedachten, en hoe dat op zijn beurt weer leidt tot stress. Als je dat mechanisme kent, ben je ook beter in staat om stressvolle gedachten tot een halt te roepen.

Preview

 

Leerdoelen

Na afloop van de cursus kun je:

 • signalen van stress en karaktereigenschappen die stress veroorzaken bij jezelf herkennen
 • stress bij jezelf verminderen en voorkomen dat stress doorschiet naar overspannenheid of een burn-out
 • middels de Rationele Effectiviteits Training (RET) je irrationele gedachten analyseren en vervangen door minder stressvolle gedachten
 • met behulp van het Job Demands Resources model (JDR) een gezonde energiebalans vinden

Auteur

 • ir. Annemieke Schoemaker MA

  Annemieke werkt als trainer en adviseur voor CNV Onderwijs, en heeft hiernaast haar eigen coachings- en consultancybedrijf (Schoemaker Coaching&Consultancy). Zij verzorgt diverse trainingen op het gebied van werkdruk, werkplezier en timemanagement. Hierbij gaat ze zowel in op praktische aspecten (hoe organiseer je het?), als het ervaren en beleven van je werk, kortom, de meer persoonlijke en psychologische aspecten.
  Ze is hiernaast geregistreerd coach en supervisor. Zij heeft een MA in Education and Lifelong Learning van de Milton Keynes University, en is ir. in de Levensmiddelentechnologie. Haar jaren werk in de ontwikkelingssamenwerking hebben ervoor gezorgd dat ze ook met interculturele vraagstukken ervaring heeft, en diverse talen spreekt. 
  Foto: doriekefotografie.nl

Reviewer

 • Valérie Cramwinckel-Mooijman

  Valérie Cramwinckel-Mooijman is na de academische Pabo sinds 4 jaar werkzaam in groep 5 op de Boomgaard in Utrecht. Naast het werk op de basisschool heeft zij in deeltijd haar master Onderwijswetenschappen behaald aan de Universiteit Utrecht. Sinds augustus dit jaar is zij naast groepsleerkracht ook verantwoordelijk voor de verrijkingsklas voor de leerjaren 3 t/m 8 op de Boomgaard.