Online nascholing voor leraren

Blijven leren met Anna

Blijven leren

“Je moet als docent niet ineens heel tof gaan doen.”

In de rubriek Blijven leren vertelt een docent hoe hij of zij up-to-date blijft. Deze week: Anna van Sas.

blijven-leren-anna-van-sas-002.png

Anna is docente Duits op het Spinoza Lyceum in Amsterdam (onderbouw en bovenbouw – mavo, havo en vwo) en daarnaast mentor.
 

Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren?

“Dat begint bij persoonlijke interesse. Vind je het leuk om bij te blijven? Zo is toetsen zonder cijfers momenteel hot. Dan kijk ik daarover een documentaire op de NPO. Ook lees ik zelf boeken over thema’s waarmee ik als docent te maken heb. Docenten tippen elkaar ook in de lerarenkamer. Daarnaast organiseert de school zelf cursussen en workshops waarvoor docenten zich kunnen inschrijven. Tot slot heb je nog je eigen budget voor scholing. Ik ben daarmee naar het Nationaal Congres Duits geweest en heb een cursus bij het Goethe Institut gedaan.”

Wat kan je verbeteren als het om bijscholing van docenten gaat?

“Ik zorg er zelf voor dat ik up-to-date blijf. Sommige docenten zijn iets passiever. Voor hen zou nascholing wat laagdrempeliger moeten zijn. Online cursussen zijn daarom een goed idee, want die kun je thuis op een zelf gekozen moment doen. Verder is het erg belangrijk dat docenten van elkaar leren. Ervaren docenten kunnen de jongere docenten veel bijbrengen. Bij ons op school is er bijvoorbeeld intervisie. Hierin bespreek je schoolgerelateerde zaken met je collega’s. Dat is goed voor je ontwikkeling als docent.”

Hoe houd je contact met de belevingswereld van je leerlingen?

“Ik ben zelf relatief jong en sta dus dicht bij de leerlingen. Ik ben redelijk bijsocial_media.png wat betreft sociale media, hoewel ik niet veel heb met Snapchat en Instagram, twee kanalen die momenteel heel populair zijn bij leerlingen. Soms vraag ik aan ze wat iets is, of ik probeer het zelf uit. Dat heb ik met Instagram gedaan, maar dat heb ik er snel weer afgegooid. Wat betreft kleding pas ik me wel aan. Het moet echter vooral praktisch zijn, niet te strak bijvoorbeeld. Maar je moet niet opeens dezelfde hippe kleren als zij gaan dragen. Ook al ben je jong, je bent en blijft hun docent, dus je moet niet hun taal gebruiken of heel tof gaan doen. Daar zitten ze niet op te wachten.”

Abonneren Een cursusaanbod waar altijd iets te kiezen valt

Dat kan met ons cursusaanbod van ruim 80 cursussen

of probeer eerst een

Ervaringen van onze docenten

 • Liesbeth Tilanus
  Orthopedagoog bij Marant

  E-WISE benadrukt het belang van het delen van kennis. Het biedt een online platform om recente (wetenschappelijke) bevindingen op een concrete manier te vertalen naar de praktijk. Dankzij de aangeboden cursussen is ieders kennis weer up-to-date. Ik heb met plezier een bijdrage geleverd.

 • Jochen den Ouden
  docent E-WISE, ethical hacker

  E-WISE biedt een enorm pakket aan interessante e-learningcursussen aan voor het onderwijs. Daarom is het altijd actueel, up-to-date en modern. Daar werk ik graag mee samen.

 • Ria van Dinteren
  docent E-WISE, expert breinkennis

  E-WISE durfde het aan om een nieuw onderwerp voor docenten op te nemen in haar cursusaanbod: breinkennis! Het is tekenend voor de wijze waarop E-WISE haar cursussen ontwikkelt, met oog voor de doelgroep en de nieuwste ontwikkelingen in het vak.