Online nascholing voor leraren

Blijven leren met Anna

Blijven leren

“Je moet als docent niet ineens heel tof gaan doen.”

In de rubriek Blijven leren vertelt een docent hoe hij of zij up-to-date blijft. Deze week: Anna van Sas.

blijven-leren-anna-van-sas-002.png

Anna is docente Duits op het Spinoza Lyceum in Amsterdam (onderbouw en bovenbouw – mavo, havo en vwo) en daarnaast mentor.
 

Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren?

“Dat begint bij persoonlijke interesse. Vind je het leuk om bij te blijven? Zo is toetsen zonder cijfers momenteel hot. Dan kijk ik daarover een documentaire op de NPO. Ook lees ik zelf boeken over thema’s waarmee ik als docent te maken heb. Docenten tippen elkaar ook in de lerarenkamer. Daarnaast organiseert de school zelf cursussen en workshops waarvoor docenten zich kunnen inschrijven. Tot slot heb je nog je eigen budget voor scholing. Ik ben daarmee naar het Nationaal Congres Duits geweest en heb een cursus bij het Goethe Institut gedaan.”

Wat kan je verbeteren als het om bijscholing van docenten gaat?

“Ik zorg er zelf voor dat ik up-to-date blijf. Sommige docenten zijn iets passiever. Voor hen zou nascholing wat laagdrempeliger moeten zijn. Online cursussen zijn daarom een goed idee, want die kun je thuis op een zelf gekozen moment doen. Verder is het erg belangrijk dat docenten van elkaar leren. Ervaren docenten kunnen de jongere docenten veel bijbrengen. Bij ons op school is er bijvoorbeeld intervisie. Hierin bespreek je schoolgerelateerde zaken met je collega’s. Dat is goed voor je ontwikkeling als docent.”

Hoe houd je contact met de belevingswereld van je leerlingen?

“Ik ben zelf relatief jong en sta dus dicht bij de leerlingen. Ik ben redelijk bijsocial_media.png wat betreft sociale media, hoewel ik niet veel heb met Snapchat en Instagram, twee kanalen die momenteel heel populair zijn bij leerlingen. Soms vraag ik aan ze wat iets is, of ik probeer het zelf uit. Dat heb ik met Instagram gedaan, maar dat heb ik er snel weer afgegooid. Wat betreft kleding pas ik me wel aan. Het moet echter vooral praktisch zijn, niet te strak bijvoorbeeld. Maar je moet niet opeens dezelfde hippe kleren als zij gaan dragen. Ook al ben je jong, je bent en blijft hun docent, dus je moet niet hun taal gebruiken of heel tof gaan doen. Daar zitten ze niet op te wachten.”

Abonneren Een cursusaanbod waar altijd iets te kiezen valt

Dat kan met ons cursusaanbod van ruim 80 cursussen

of probeer eerst een

Ervaringen van onze gebruikers

 • Simone Stuiver
  Leerkracht OBS Apollo

  Ik heb het als zeer prettig ervaren om online een cursus te volgen. Zelf het tijdstip bepalen, wanneer het mij uitkwam en gewoon thuis. Wanneer de concentratie afnam stelde het programma mij in staat de informatie terug te lezen. De filmpjes tussendoor zijn erg professioneel en geven net even meer informatie over het gelezen onderwerp. Die afwisseling ervaar ik als zeer prettig.

 • Judith Visser
  Leerkracht Basisschool Jan Ligthart Borne

  E-WISE werkt voor mij aanstekelijk. “Een kind met autisme in de klas” gaf mij op een vlotte manier kennis die ik erg goed kon gebruiken! Inmiddels heb ik in een korte tijd 15 cursussen afgerond en certificaten behaald. Zowel voor kinderen uit mijn klas, kinderen op mijn school en voor het werken aan mijn eigen ontwikkeling is er een ruim aanbod en keuze aan cursussen die ik zeker ga doen! 

 • Petra Straver
  Directeur basisschool 't Oldhof

  Ik vind E-WISE een fantastisch middel om laagdrempelig en in eigen tijd bij te scholen. Dit is mogelijk door modules te volgen op onderwerpen die schoolbreed aangepakt worden, maar leerkrachten kunnen ook heel snel onderwerpen vinden die hen bezighouden in hun eigen praktijk. Bij de introductie werden de leerkrachten gelijk enthousiast over de onderwerpen die in de modules worden aangeboden.

 • Harrie Raanhuis
  Directeur basisschool 't iemnschelf

  E-WISE is een welkome aanvulling op het professionaliseringsaanbod. Sinds dit schooljaar werken we met E-WISE en de reacties zijn heel positief. E-WISE is een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier om je te scholen. De leerstof is praktijkgericht en in een kort tijdsbestek heb je het gevoel al veel kennis te hebben vergaard. Na afloop van een cursus heb je direct alweer zin om een nieuwe cursus te starten.
   

 • Elise Zwijnenberg
  Leerkracht groep 6 basisschool 't Oldhof

  Toen ik de eerste cursus had afgerond, ben ik direct doorgegaan met de volgende cursus die me aansprak. Ik ben erg enthousiast over de aanpak van E-WISE en de mogelijkheden die het mij als leerkracht biedt.

 • Lideke van Riel-Oudejans
  Leerkracht / ICT coördinator OBS Liereland voor Daltononderwijs

  De nascholing van E-WISE biedt krachtige interessante onderwerpen op allerlei gebieden. Van tevoren is er een korte uitleg over de inhoud en de doelstellingen van de cursus. Je krijgt direct feedback op de gemaakte vragen en een certificaat bij voldoende punten. Ook krijg je na afloop een evaluatie van de cursus en krijg je snel reactie op je feedback / kritische punten. 
   

 • Peter Hulsen
  Directeur van Ouders & Onderwijs

  Voor E-WISE ontwikkelde ik een cursus over de samenwerking tussen mentor, leerling en ouders voor het voortgezet onderwijs. Mede door de ruimte die E-WISE bood, is de cursus goed afgestemd op de praktijk en bouwt deze voort op wetenschappelijke inzichten. E-WISE gaat voor kwaliteit en biedt cursussen die direct in het onderwijs toepasbaar zijn.