Online nascholing voor leraren

“Over tien jaar is half Nederland niet meer geschikt voor zijn werk”

Onlangs bracht DenkWerk, een “onafhankelijke denktank” van jonge ondernemers, een rapport uit over de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. In dit rapport bespreken ze hoe ICT de arbeidsmarkt ingrijpend gaat veranderen.1 De vraag die centraal staat is of we ons op de arbeidsmarkt zorgen moeten maken over te veel technologische ontwikkeling en automatisering, of juist over het achterblijven van productiviteitsgroei ondanks deze technologische vooruitgang. 


We zien banen veranderen en zelfs verdwijnen door technologie. Hoe zit dit in het onderwijs? Zal het beroep van leraar overgenomen worden door technologie? In vrijwel alle banen zullen de benodigde digitale vaardigheden van de mens toenemen, concludeert DenkWerk. Ze roepen overheid, onderwijs en het bedrijfsleven op om in 2019 gericht actie te ondernemen. Iedereen heeft bijscholing nodig, ook als ze hetzelfde werk blijven doen. “Vooral leraren moeten snel meer digitale handigheid krijgen”, zegt Van Beerschoten. “Leraren zullen zich moeten bijscholen. Je kunt als docent niet zeggen: ‘ik heb het vroeger niet geleerd, dus ik kan het niet’.”, zegt Ter Haar.  

36881609_xxl_2.jpg

Bijblijven en je voorbereiden op het beroep van leraar in de toekomst. Het klinkt leuk en interessant, maar het is soms misschien ook best lastig. Welke ICT-vaardigheden heb je nodig? Hoe kun je werken aan deze vaardigheden, naast alle werkzaamheden die je al hebt? Learning analytics, flipping the classroom, programmeren, virtual en augmented reality, differentiëren met ICT … om zo maar een aantal onderwerpen te noemen. En dan heb je misschien ook nog de producten van Microsoft of Google waar jouw school mee werkt. Hoe werken die eigenlijk en hoe kun je daar optimaal gebruik van maken? 

Kunnen we nu voorspellen wat het onderwijs over tien jaar precies van ons vraagt? Nee, vast niet. Maar we kunnen ons wel blijven ontwikkelen en optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die technologie ons biedt. Immers: hoe kunnen we de leerlingen voorbereiden op de toekomst waar ICT een grote rol zal spelen, als we daar zelf niet mee bezig zijn? E-WISE helpt je graag op weg! In ons cursusaanbod vind je onder het kopje ‘je ICT-vaardigheden’ allerlei cursussen die jou als leraar kunnen helpen om op de hoogte te blijven van de technologische veranderingen en om digitale handigheid te krijgen.
 


1 DenkWerk (2019). Arbeid in transitie - Hoe mens en technologie samen kunnen werken.

Abonneren Een cursusaanbod waar altijd iets te kiezen valt

Dat kan met ons cursusaanbod van ruim 80 cursussen

of probeer eerst een

Ervaringen van onze gebruikers

 • Petra Straver
  Directeur basisschool 't Oldhof

  Ik vind E-WISE een fantastisch middel om laagdrempelig en in eigen tijd bij te scholen. Dit is mogelijk door modules te volgen op onderwerpen die schoolbreed aangepakt worden, maar leerkrachten kunnen ook heel snel onderwerpen vinden die hen bezighouden in hun eigen praktijk. Bij de introductie werden de leerkrachten gelijk enthousiast over de onderwerpen die in de modules worden aangeboden.

 • Harrie Raanhuis
  Directeur basisschool 't iemnschelf

  E-WISE is een welkome aanvulling op het professionaliseringsaanbod. Sinds dit schooljaar werken we met E-WISE en de reacties zijn heel positief. E-WISE is een laagdrempelige en zeer toegankelijke manier om je te scholen. De leerstof is praktijkgericht en in een kort tijdsbestek heb je het gevoel al veel kennis te hebben vergaard. Na afloop van een cursus heb je direct alweer zin om een nieuwe cursus te starten.
   

 • Elise Zwijnenberg
  Leerkracht groep 6 basisschool 't Oldhof

  Toen ik de eerste cursus had afgerond, ben ik direct doorgegaan met de volgende cursus die me aansprak. Ik ben erg enthousiast over de aanpak van E-WISE en de mogelijkheden die het mij als leerkracht biedt.

 • Liesbeth Tilanus
  Orthopedagoog bij Marant

  E-WISE benadrukt het belang van het delen van kennis. Het biedt een online platform om recente (wetenschappelijke) bevindingen op een concrete manier te vertalen naar de praktijk. Dankzij de aangeboden cursussen is ieders kennis weer up-to-date. Ik heb met plezier een bijdrage geleverd.

 • Lideke van Riel-Oudejans
  Leerkracht / ICT coördinator OBS Liereland voor Daltononderwijs

  De nascholing van E-WISE biedt krachtige interessante onderwerpen op allerlei gebieden. Van tevoren is er een korte uitleg over de inhoud en de doelstellingen van de cursus. Je krijgt direct feedback op de gemaakte vragen en een certificaat bij voldoende punten. Ook krijg je na afloop een evaluatie van de cursus en krijg je snel reactie op je feedback / kritische punten. 
   

 • Peter Hulsen
  Directeur van Ouders & Onderwijs

  Voor E-WISE ontwikkelde ik een cursus over de samenwerking tussen mentor, leerling en ouders voor het voortgezet onderwijs. Mede door de ruimte die E-WISE bood, is de cursus goed afgestemd op de praktijk en bouwt deze voort op wetenschappelijke inzichten. E-WISE gaat voor kwaliteit en biedt cursussen die direct in het onderwijs toepasbaar zijn.