Online nascholing voor leraren
 

Oudergesprekken, haal eruit wat erin zit!

Informatie: 

Deze cursus wordt binnenkort aan het cursusaanbod toegevoegd.

De meeste docenten zijn dat geworden omdat ze enthousiast zijn over hun vak, omdat ze hun kennis graag willen overdragen op leerlingen en op die manier een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Ze zijn geen docent geworden omdat ze communiceren met ouders zo leuk vinden. Toch is het communiceren met de ouders van je leerlingen een essentieel onderdeel van je werk. De leerlingen ontwikkelen zich immers niet alleen op school, maar in de totale 24 uur van een dag, 52 weken per jaar. Om een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de leerlingen te geven in de schoolse uren, is het nodig dat je ook een beeld hebt van het leven van de leerlingen buiten school. Om hier een beeld van te vormen zijn ouders de eerst aangewezen informatiebron. Communiceren met ouders doe je om jouw werk op school te optimaliseren. In deze cursus leer je dat een goede verstandhouding met ouders belangrijk is voor een optimaal leerklimaat voor de leerling. Er worden communicatiestrategieën besproken voor gesprekken met ouders, waarbij ook enkele bijzondere situaties aan bod komen. Zoals: hoe ga je om met een boze of ontevreden ouder? Hoe breng je slecht nieuws? Ook komt de organisatie van oudercommunicatie binnen de school aan bod.

25 april 2020
Leerdoelen: 

Deze cursus wordt binnenkort aan het cursusaanbod toegevoegd.

Auteur: 

Gabrielle Bos

Gabrielle Bos is sinds 2006 als trainer verbonden aan Parenticom en Partners. Parenticom is het trainingsbureau voor volwassencommunicatie in kinderopvang en onderwijs. Communiceren met ouders, teamontwikkeling en leidinggeven vormen het hart van het aanbod. Gabrielle voltooide, na ruime juridische werkervaring bij de overheid, een erkende trainersopleiding. Daarna volgde ze onder meer een opleiding ‘Oplossingsgericht werken met groepen’ bij het NOAM. Dit resulteerde in een trainersstijl die sterk uitgaat van wat deelnemers al in huis hebben, en daarvan uit bouwt aan meer of beter. Sinds 2016 is zij tevens Stafspecialist Klachten en Compliance bij Frion.
Samen met Aggy Langedijk schreef Gabrielle het boek: Communiceren met ouders in het basisonderwijs.

Reviewer: 

Ilona de Putter

Ilona de Putter staat sinds 2002 voor de klas als docente Frans. Ze heeft ervaring met lesgeven in het particuliere en reguliere onderwijs. Naast het lesgeven aan onder- en bovenbouwklassen is ze een betrokken mentor en actief lid van de vaksectie op haar school. Momenteel ontwikkelt ze zich als educatief auteur. Ze staat voor mooi lesmateriaal dat leerlingen motiveert en docenten enthousiast houdt en tools geeft om alles uit de leerlingen te halen.