Online nascholing voor leraren
 

Voedselvaardig: gezond, veilig en duurzaam eten

Informatie: 

Voedselonderwijs op de basisschool kan helpen bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die les over eten hebben gehad en geoefend hebben met praktische vaardigheden weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. In deze cursus leer je meer over gezond, duurzaam en veilig eten én hoe je aandacht kunt besteden aan deze onderwerpen in je lessen.

Deze cursus wordt gegeven door experts van het Voedingscentrum.

1 augustus 2020
Preview video: 

Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus kun je:

  • beschrijven wat gezond en duurzaam eten volgens de Schijf van Vijf inhoudt
  • van verschillende groepen voedingsmiddelen aangeven welke producten in de Schijf van Vijf staan en welke niet
  • uitleggen wat energiebalans is
  • beschrijven wat duurzame voeding inhoudt en hoe je hier bij de keuze van je eten rekening mee kunt houden
  • informatie op het etiket gebruiken bij de keuze van voedsel
  • van een aantal keurmerken aangeven wat ze betekenen
  • hygiënisch omgaan met voedsel bij het inkopen, bereiden en bewaren
  • de invloed van de omgeving op je voedselkeuze inzichtelijk maken
  • inzichtelijk maken wat het belang van voedingsonderwijs is in relatie tot de verleiding van de omgeving
  • informatie, materialen en filmpjes vinden die je in je les over voedselvaardigheden kunt gebruiken
Auteur: 

dr. Roel Hermans

Hoe beïnvloedt de omgeving je eetgedrag? En hoe stimuleer je mensen om gezonder te eten? Roel Hermans, werkzaam bij het Voedingscentrum, is als geen ander geïnteresseerd in deze vragen. Hij is dan ook gepromoveerd gedragsonderzoeker en nog altijd werkzaam bij de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Zijn doel is om wetenschap te vertalen naar de praktijk, zodat zijn kennis over eetgedrag terecht komt waar het nodig is: in de maatschappij. 

ir. Wieke van der Vossen

Wieke van der Vossen is werkzaam bij het Voedingscentrum. Ze weet alles over bacteriën en virussen in ons eten, maar ook van bijvoorbeeld gifstoffen. Haar missie: zoveel mogelijk voorkomen dat mensen ziek worden van hun eten. Ze studeerde levensmiddelentechnologie in Wageningen. 

dr. ir. Corné van Dooren

Corné is werkzaam bij het Voedingscentrum-team. Mede dankzij hem staat duurzame voeding op de agenda in Nederland. Hij studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University. Hij is in 2018 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar hoe je het beste duurzaam én gezond kunt eten. Corné geeft regelmatig gastcolleges aan diverse hogescholen en universiteiten. 

dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Astrid is sinds 2010 expert bij het Voedingscentrum. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University en deed promotieonderzoek bij Maastricht University. Je kent haar misschien ook wel van diverse programma's op tv. Ze wordt  regelmatig gevraagd door magazines om een bijdrage te leveren.