Online nascholing voor leraren
 

Gezond, veilig en duurzaam eten: zo worden je leerlingen voedselvaardig

Informatie: 

Voedselonderwijs op de basisschool kan helpen bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die les over eten hebben gehad en geoefend hebben met praktische vaardigheden weten meer over voedsel en hebben meer zelfvertrouwen in de eigen kookvaardigheden. In deze cursus leer je meer over gezond, duurzaam en veilig eten én hoe je aandacht kunt besteden aan deze onderwerpen in je lessen.

Deze cursus wordt gegeven door experts van het Voedingscentrum.

Preview video: 

Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus kun je:

  • beschrijven wat gezond en duurzaam eten volgens de Schijf van Vijf inhoudt en met deze kennis op school het goede voorbeeld geven
  • beschrijven hoe je bij de keuze van voedsel rekening kunt houden met duurzaamheid en verschillende tools inzetten om hiermee te oefenen in de klas
  • leerlingen uitleggen hoe ze informatie op etiketten kunnen gebruiken bij de keuze van voedsel
  • hygiënisch omgaan met voedsel bij het inkopen, bereiden en bewaren en dit uitleggen aan de leerlingen
  • uitleggen wat energiebalans is en het onderwerp ‘gezonde leefstijl’ bespreekbaar maken
  • inzichtelijk maken wat het belang van voedingsonderwijs is in relatie tot de verleiding van de omgeving
  • praktische lessen geven rondom gezond, veilig en duurzaam eten
Auteur: 

dr. Roel Hermans

Hoe beïnvloedt de omgeving je eetgedrag? En hoe stimuleer je mensen om gezonder te eten? Roel Hermans, werkzaam bij het Voedingscentrum, is als geen ander geïnteresseerd in deze vragen. Hij is dan ook gepromoveerd gedragsonderzoeker en nog altijd werkzaam bij de Radboud Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Zijn doel is om wetenschap te vertalen naar de praktijk, zodat zijn kennis over eetgedrag terecht komt waar het nodig is: in de maatschappij. 

ir. Wieke van der Vossen

Wieke van der Vossen is werkzaam bij het Voedingscentrum. Ze weet alles over bacteriën en virussen in ons eten, maar ook van bijvoorbeeld gifstoffen. Haar missie: zoveel mogelijk voorkomen dat mensen ziek worden van hun eten. Ze studeerde levensmiddelentechnologie in Wageningen. 

dr. ir. Corné van Dooren

Corné is werkzaam bij het Voedingscentrum-team. Mede dankzij hem staat duurzame voeding op de agenda in Nederland. Hij studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University. Hij is in 2018 gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op onderzoek naar hoe je het beste duurzaam én gezond kunt eten. Corné geeft regelmatig gastcolleges aan diverse hogescholen en universiteiten. 

dr. ir. Astrid Postma-Smeets

Astrid is sinds 2010 expert bij het Voedingscentrum. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan Wageningen University en deed promotieonderzoek bij Maastricht University. Je kent haar misschien ook wel van diverse programma's op tv. Ze wordt  regelmatig gevraagd door magazines om een bijdrage te leveren.