Online nascholing voor leraren
×

Waarschuwingsbericht

De cursus loopt op 27 augustus 2019 af.
 

Van de nullen en de enen – Over programmeren in het basisonderwijs

Informatie: 

Computers en technologie zijn overal. We maken volop gebruik van alle nieuwe mogelijkheden en passen ons ogenschijnlijk eenvoudig aan. Films kijken doen we wanneer we er zin in hebben via Netflix, we bellen met vrienden aan de andere kant van de wereld met behulp van Skype en hebben het nooit meer koud dankzij de slimme thermostaat. Kinderen van nu weten niet beter. De wereld zal nog volop veranderen, er zullen nog veel meer toepassingen komen die ons leven makkelijker maken of bewuster, maar die ook nieuwe vragen stellen: wat gebeurt er met al onze gegevens? En waar worden mijn vakantiefoto's nu eigenlijk opgeslagen wanneer ik ze in een cloud bewaar? Om weerbaar te zijn in een wereld vol computers is het goed om te weten hoe ze werken. Die kennis nodigt uit om er op een plezierige manier gebruik van te maken, er kritisch naar te blijven kijken, maar ook om zelf slimme oplossingen te maken. In deze cursus staat programmeren centraal, de reeks instructies die ervoor zorgt dat computers doen wat ze doen.

27 augustus 2019
Preview video: 

Leerdoelen: 

Na afloop van de cursus kun je:

  • computers en andere vormen van technologie in het dagelijks leven herkennen
  • benoemen waarom het belangrijk is om te weten hoe computers en technologie werken
  • voorbeelden van programmeren in het dagelijks leven geven en kun je vaardigheden die het leren programmeren oplevert herkennen
  • basisconcepten uit het programmeren herkennen en kun je een aantal programmeerspellen toepassen
  • een aantal programmeertalen herkennen en kun je leerlingen laten werken met de visuele programmeertaal Scratch
  • de mogelijkheden beschrijven om programmeren een vervolg te geven en te verbinden aan andere vakken
Auteur: 

Mirjam Verloop

Mirjam Verloop is ruim vijftien jaar werkzaam als programmeur, waarvan een groot deel ook als leidinggevende. Vanuit deze rol is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het vakgebied, het aanjagen van innovatie en kennisoverdracht. Kennisoverdracht realiseert ze in de vorm van workshop en individuele coaching van collega’s en studenten, gastlessen in het basisonderwijs en Coderdojo’s.