Online nascholing voor leraren
 

Nieuwkomers in de klas: lesgeven aan anderstalige kinderen

Informatie: 

Deze cursus wordt binnenkort aan het aanbod toegevoegd.

Momenteel zijn er twee grote stromen anderstalige leerlingen in de gewone scholen: expatkinderen en vluchtelingen- of  asielzoekerskinderen die een jaar al in een opvangschool hebben gezeten en die nu naar een gewone school komen. Deze cursus is bedoeld voor leerkrachten die met deze leerlingen te maken hebben. Voor NT2-leerkrachten die al kennis en ervaring hebben is dit een opfriscursus.

18 februari 2021
Leerdoelen: 

Deze cursus wordt binnenkort aan het aanbod toegevoegd.

Auteur: 

Josée Coenen

Josée Coenen studeerde Nederlandse taal-en letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Op het terrein van Nederlands aan anderstaligen deed zij longitudinaal onderzoek naar de verwerving van Nederlands door anderstalige volwassenen; ze geeft vele nascholingen en trainingen zoals de post hbo-opleiding Leraar Nederlands aan anderstalige leerlingen in het po.

Verder is ze (mede-) auteur van o.a. Van horen en zeggen, Uitgesproken Nederlands, Zien is snappen en Woorden in prenten. In 2015-2016 maakte ze samen met Ans Drubbel een jaarprogramma Nederlands voor asielzoekers-, vluchtelingen- en migrantenkinderen. Hiervoor waren zij genomineerd voor het Europees Talenlabel 2016. Deze lessen zijn gratis te downloaden op de website www.watenhoe-nt2.nl.

Haar laatste publicatie betreft De bovenkamer, een kleurrijke, visuele opzoekgrammatica van het Nederlands. Bedoeld voor leerlingen vanaf groep 4 tot en met de derde klas van de middelbare school; en ook te gebruiken voor het onderwijs aan volwassenen.